Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Boya Tabancası Nedir? Ne İşe Yarar?

07-03-2023 09:58
Boya Tabancası Nedir? Ne İşe Yarar?

Boya işlemleri, günümüzde birçok farklı yapının ve materyalin renklendirilmesi amacıyla yapılan uygulamalardır. Aynı zamanda uygulama yüzeyi ve özelliklerine bağlı olarak birçok farklı boyama tekniği bulunmaktadır. Ancak kullanıcılar, mümkün olan en pratik ve estetik yöntemleri öğrenmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle “boya tabancası nedir?” sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilmektedir.

Boya tabancaları, kullanılacak olan vernik ya da boyanın istenen yüzey üzerine eşit şekilde dağılmasını sağlayan bir alettir. Hava basıncı ya da elektrik gücü sayesinde kullanılan boya, yüzey üzerine püskürtülerek uygulanmaktadır. Yapılan bu işlemlere ise pistole adı verilmektedir. Pistole yöntemi, özellikle selülozik boyalar için ideal olan uygulamalardır.

Boya tabancası, uygulama yüzeyini renklendirirken pürüzsüz bir görünüm oluşturulmasını mümkün hale getirmektedir. İşlem öncesinde boya ya da vernik, tabancada bulunan hazneye doldurulmaktadır. Ardından tetiğe basarak püskürtme işlemi başlatılmaktadır. İstenen tüm alan boyandıktan sonrasında ise boya, kurumaya bırakılmalıdır.

Boya Tabancası Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boya tabancaları, uygulama sırasında kişilerin boyalar ile yakın temas kurmalarını engelleyen ürünlerdir. Ancak sprey forma dönüşen boya ve içerisinde bulunan kimyasal maddeler, çevreye dağılım gösterebilmektedir. Bu nedenle işlem sırasında mutlaka koruyucu kıyafetler, eldivenler, gözlükler ve eldivenler gibi ürünlerin temin edilmesi gerekmektedir.

Boya tabancaları ile yapılan işlemler sırasında en az 2 kat uygulama yapılması tavsiye edilmektedir. İlk kat astar, ikinci kat ise cila olarak adlandırılmaktadır. Her iki katın da eşit şekilde uygulanması ve katlar arasında tam kurumanın sağlanması, istenen örtücülüğün elde edilmesinde büyük bir önem taşımaktadır.

Boya Tabancası Nerelerde Kullanılır?

Boya tabancaları, günümüzde birçok farklı yüzeyin renklendirilmesi amacıyla kullanılan makinelerin başında yer almaktadır. Malzeme ve vakit tasarrufu konularında büyük bir avantaj sağlayan bu makineler, aynı zamanda pratik bir kullanım imkanı da tanımaktadır. Boya tabancalarının en sık kullanıldığı alanlara ise kısaca şu şekilde örnek verilmesi mümkündür:

      Otomotiv sektörü,

      Yapı duvarlarının boyanması işlemleri,

      Mobilya üretimi ve yenileme işlemleri,

      Tekstil sektörü,

      Gemi boyama işlemleri,

      Ahşap bakımı uygulamaları,

      Oyuncak boyama işlemleri,

      Endüstriyel üretim yapılan sektörler,

      Camlama ve sırlama işlemlerinin yapılması,

      Hobi ve dekorasyon çalışmalarıdır.

Boya tabancaları, ulaşılması güç alanlardan dahi etkili bir sonuç sağlamaktadır. Aynı zamanda boyanın damlaması ve zorlu lekeler oluşturması gibi durumların önlenmesi de mümkün hale gelmektedir. Oto boya tabancası, mini boya tabancası, şarjlı boya tabancası, havalı boya tabancası, sprey boya tabancası ve elektrikli boya tabancası olmak üzere çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle satın alma işlemleri, kullanım amacına ve uygulama yüzeyinin genişliğine bağlı olacak şekilde yapılmalıdır.

Boya Tabancası ile Dış Cephe Boyanabilir Mi?

Boya tabancası ile dış cephe boyama işlemlerinin yapılması mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılacak olan boyanın özellikleridir. İçerisinde tortu bulunan boyalar, gözenekleri çok küçük olan tabanca uçlarında tıkanmalara neden olabilmektedir. Bu nedenle boyanın içeriği ve özelliklerinin incelenmesi gerekmektedir.

Boya tabancaları, dış cephenin yanı sıra iç cephe, metal ve ahşap gibi yüzeyler üzerinde de kullanılabilmektedir. Bu nedenle yapı inşası ve dekorasyonunda kullanılan diğer malzemelerin de kolayca renklendirilmesi mümkün olmaktadır.

Boya Tabancası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boya tabancası satın almadan önce mutlaka gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir. Model seçimi sırasında uygulama yüzeyinin genişliği, watt gücü ve basınç kuvveti gibi özelliklerin öğrenilmesi ile en uygun ürünün belirlenmesi mümkün hale gelmektedir.

Yüzey genişliğine uygun olmayan tabancaların uzun süre kullanılması sonucunda makine ömrünü doğrudan kısalmaktadır. Bu nedenle beğenilen boya tabancası ile yapılabilecekler ve garanti kapsamı gibi konuları araştırmadan öncesinde satın alma işlemlerinin tamamlanmaması önerilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.