Çim Biçme Makinesi Nasıl Seçilir?

Bitki canlılığı ve sağlığının korunabilmesi için çimlerin belirli periyotlarla biçilmesi gerekmektedir. Aksi halde yabani otların çoğalması, çimlerin cansızlaşması ve sararması gibi istenmeyen sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz bir durum olacaktır. Bu işlemlerin en kolay şekilde gerçekleştirilebilmesi içinse çim biçme makinelerinden yardım alınmaktadır.
Çim biçme makineleri, kullanılacağı alanın genişliğine bağlı olarak farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitler ise; motorlu tırpanlar, benzinli makineler, çim traktörü olarak da bilinen sürücülü modeller ve elektrikli çim biçme makinesi modelleri olarak sıralanabilmektedir. Son dönemlerde şarjlı çim biçme makinesi modelleri de oldukça ilgi görmektedir.
Çim biçme makinesi seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk unsur, uygun model seçiminin yapılmasıdır. Ardından çim toplama kapasitesi, motor gücü, malçlama özelliğinin bulunması, yükseklik ayarı yapılabilmesi ve arazi özelliklerine bağlı olarak uygun bıçak seçenekleri gibi kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Çim biçme makinesi alırken bunlara dikkat edilmesi, kişilerin en doğru ve kullanışlı modeli belirlemeleri konusunda rehberlik sağlayacaktır.
Çim Biçme Makinesi İçin Benzinli ve Elektrikli Farkı Nelerdir?
Günümüzde çim biçme makineleri konusunda en sık tercih edilen ürünler, benzinli ve elektrikli modellerden meydana gelmektedir. Her iki ürünün de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu nedenle model tercihinin, doğrudan kişilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılması gerekmektedir.
Elektrikli çim biçme makineleri, çevre dostu ürünlerdir. Aynı zamanda daha sessiz çalışmaları büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ancak geniş arazilerde kullanımı zorlayıcı olabilmektedir. Aynı zamanda kullanım sırasında metrelerce uzayan kablolar da konforsuz bir deneyim yaratabilmektedir.
Benzinli çim biçme makineleri, daha güçlü motorlara sahip olan ürünlerdir. Aynı zamanda geniş arazilerde de hızlı ve konforlu bir deneyim sunmaktadır. Ancak benzin ve yağ takviyesinin yanı sıra motor kontrollerinin de düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bu nedenle küçük arazilerde tercih edilmemektedir.
Çim Biçme Makinesi Nasıl Çalışır?
Çim biçme makinelerinin temel çalışma prensipleri, dönen bir mekanizma üzerinde sıralanmış olan bıçakların sistematik bir şekilde hareket etmelerini sağlamaktır. Bu hareketler, modellerin özelliklerine bağlı olarak itme gücüyle, benzinli ya da elektrikli motorlarla gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede bıçaklar, üzerinde bulundukları platform ile birlikte dönmekte ve temas ettiği çimleri kesmektedir.
Makinelerde bulunan toplama ünitesi, kesilen çimlerin bir hazne ya da poşetlerde birikmesini sağlamaktadır. Bu özelliğin bulunmadığı modellerde ise tırmık ile toplama yapılması gerekmektedir. Bazı modelleri ise çimleri öğüten ve besin olarak eşit şekilde dağıtımını sağlayan malçlama özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle çim biçme makinelerinin çalışma prensiplerinin, modellere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.
Çim Biçme Makineleri Maksimum Kaç Litre Benzin Alabilir?
Benzinli çim biçme makineleri, üretici markalara ve modellerine bağlı olarak çok sayıda çeşide ayrılabilmektedir. Bu nedenle çim toplama kapasitesi, motor gücü ve benzin deposu hacmi gibi etkenler modellere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kullanılması gereken benzin miktarı ise makinelerin tüketim oranlarına ve kullanım alanının metrekare bazındaki genişliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Benzinli çim biçme makineleri, motor gücü ve devrine bağlı olarak yakıt tüketmektedir. Kullanılan yakıt miktarı ise kilogram/ saniye (kg/s) olarak gösterilmektedir. Günümüzde ortalama özelliklerde ve büyüklükteki makineler, genel olarak 0.6 ila 0.9 kg/s yakıt tüketmektedir. Aynı zamanda birçok modelde 50 ila 70 litre arasında farklılık gösteren benzin depoları bulunmaktadır. Ancak bu değerler, benzinli çim biçme makinesi modellerine ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle ürün araştırması yaparken yakıt deposu hacmine dikkat edilmesi gerekmektedir.