Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Derz Kazıma Aparatı Nasıl Kullanılır?

04-10-2022 13:41
Derz Kazıma Aparatı Nasıl Kullanılır?
Fayanslar, seramikler, tuğlalar ya da duvar ve zemin taşları dizilirken arada kalan boşlukları doldurmak için kullanılan özel harca derz adı verilmektedir. Derz dolgusu, ısı ve su yalıtımının sağlanması açısından oldukça önem taşımaktadır. Aynı zamanda yapının bütünlüğünü korumak adına da önemli bir uygulamadır.

Derz dolguları, mekanların maruz kaldığı kir, toz, sigara dumanı, su ve kimyasal ürünler nedeniyle zaman içerisinde deforme olmaktadır. Bu durum sonucunda fonksiyonelliğini kaybetmeleri ve estetik olmayan bir görünüm kazanmaları nedeni ile eski derz dolgularının belirli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.

Eski derz dolgusunu çıkarmak için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Ancak en pratik ve risksiz yöntem, derz kazıma aparatı kullanılması olacaktır. Bu aparat ile derzleri kazırken her bir taş boyunca yalnızca bir hamle yapılmalıdır. Derz aparatı, 45 derecelik bir açı ile iki taş arasına yerleştirilmeli ve tek hamlede çekilmelidir. Çekme işlemi sırasında ise her zaman yukarıdan aşağı hareket ettirilmelidir.  

Derz kazıma aparatı kullanırken yeterli derinliğe ulaşılması önem taşımaktadır. Bu nedenle her taş aralığı için birden fazla kez uygulama yapılması gerekmektedir. Uygulama sırasında biriken tozların uzaklaştırılması için, aparatın arkasında bulunan fırçadan yardım alınabilmektedir.

Derz Kazıma Aparatı Nedir?

Derzler arasında bulunan ve yıpranan harcın temizlenmesine yardımcı olan ürüne derz kazıma aparatı adı verilmektedir. Bu aparat, kulp şeklinde ve ergonomik tasarıma sahip olan bir üründür. Ürünün bir ucunda çentikli dişlere sahip olan özel başlık, diğer ucunda ise kıl fırça bulunmaktadır. Ortada kalan kısım, kişilerin aparatı rahatça tutabilmesi için boş bırakılmıştır.

Derz kazıma aparatının özel başlığı zaman içerisinde deforme olabilmektedir. Ancak bu durum için yedek başlıklar bulunmaktadır. Bu sayede yeni bir aparat almak yerine yalnızca başlığı değiştirerek kullanmaya devam edilebilmektedir.

Eski Derz Nasıl Çıkarılır?

Eski derzleri çıkarmak için birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Bazı kişiler, derz dolgularını çıkarmak için maket bıçağı ya da diğer bıçaklar ile kazıma tekniğinden faydalanmaktadır. Ayrıca ince matkap uçları ile derz dolgularının aşındırılması ve bu şekilde temizliğin sağlanması da yaygın bir uygulamadır. Sık kullanılan bir diğer teknik ise tornavida ve çekiç yardımıyla derz dolgularının kazınması işlemidir. Ancak tüm bu uygulamalar, hem yaralanma hem de taşlara zarar verme riski taşımaktadır. Bu nedenle kullanıcıların, derz kazıma aparatı kullanarak güvenli bir uygulama yapmaları tavsiye edilmektedir.

Derz Kazıma Aparatı Modelleri

Derz kazıma aparatı modelleri, genel olarak plastik ya da metal gövdeye sahip ürünlerdir. Tasarımları ise bıçak ve kulp şeklinde olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. Derz kazıma modellerinde farklılığı sağlayan temel unsur ise sahip olduğu özel başlıklardır.

Derz kazıma aparatı başlıkları; bıçak, fırça, spatula, orak ve dişli başlıklar olmak üzere farklı şekillerde üretilmektedir. Bu nedenle ürünü satın alırken gövde tasarımına değil, başlık özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Her başlık, farklı bir zemin için uygunluk göstermektedir. Ancak dişli bıçak başlıkları, tüm zeminlere uyum sağladığı için en sık tercih edilen modellerin başında gelmektedir.

Derz Kazıma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Derz kazıma işlemlerini yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

      Uygulama yapılacak alanın temiz ve kuru olması,

      Derz kazıma işlemi sırasında taşları çatlatmamak için çok fazla baskı uygulanmaması,

      Eski derzler temizlenirken kalıntı bırakılmaması için derinlemesine kazıma işleminin yapılması,

      Kazıma işlemi sırasında tek yönlü bir hattın izlenmesi ve sürtme hareketinden kaçınılması,

      İşlem sırasında eldiven, gözlük ve benzeri koruyucu ürünlerin kullanılması,

      Kazıma işlemi sonrasında zeminin elektrikli süpürge ile tüm tozlardan ve kalıntılardan arındırılmasıdır.

Derz kazıma işlemi yapıldıktan sonrasında sızıntıların önlenmesi için yeni derz uygulaması yapılmalıdır. Yeni derz tamamen kurumadan öncesinde yüzeye kesinlikle su değdirilmemelidir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.