İş Güvenliği Malzemeleri Nelerdir?

İş güvenliği, profesyonel olarak gerçekleştirilen her türlü hizmetin sunulduğu ortamlarda ihtiyaç duyulan ve alınması gereken çeşitli önlemler olarak tanımlanabilmektedir. İş yerlerinde beklenmeyen durumlar sonucunda oluşabilen kazalar, yaralanma ve ölüm gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu tip olumsuz olaylarla karşılaşmamak veya karşılaşabilme ihtimalini en alt seviyeye indirebilmek için iş güvenliği malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerin doğru bir şekilde tedarik edilmesi, iş güvenliği açısından tek başına yeterli olmamaktadır.
Tercih edilen malzemelerin kalitesi, kullanılabilirliği ve portatif olması gibi durumlar bu sürecin belirleyicileri arasında gösterilmektedir. Kaliteli iş güvenliği malzemelerinin yanı sıra çalışanların da bu ürünleri iyi tanımaları ve bu kapsamda iyi eğitilmiş olmaları gerekmektedir. Çalışanlar için hayati derecede önem taşımakta olan “iş güvenliği malzemeleri nelerdir?” sorusuna gelinecek olunursa ana hatlarıyla koruma ekipmanları, merdiven, algılama sistemleri, sinyalizasyon, ilk yardım ve kaldırma üniteleri sayılabilmektedir. Bu ürünler, kendi içerisinde kullanım alanlarına göre kategorize edilmektedir.
Koruyucu Malzemelerin İsimleri Nelerdir?
İş güvenliği ekipmanlarının olmazsa olmazları koruyucu malzemeler olarak öne çıkmaktadır. Bu malzemeler, insan vücudunun farklı bölgeleri için özel olarak tasarlanmış olup kullanım kolaylıkları ve sunduğu güvenlik önlemleriyle büyük önem taşımaktadır. Bunlardan biri baş koruma ekipmanlarıdır. Bone, şapka veya baret şeklinde tercih edilebilen ekipmanlar, oldukça sert ve dayanıklı malzemelerden üretilmektedir. Diğer bir koruma ekipmanı ise vücudu neredeyse tamamen saran tulum, önlük, yelek ve tam korunma giysileridir. Emniyet gözlüğü ve yüz siperi ise göz koruma ekipmanları dahilinde yer alan malzemelerdendir. Aşırı miktarda sesli çalışılan ortamlarda işitme koruma ekipmanları olarak kulak tıkacı ve kapalı kulaklık gibi alternatifler tercih edilmektedir.
Koruyucu malzemeler arasında sayılabilecek bir diğer ekipman ise maske, solunum setleri, siperlik ve hava temizleme üniteleridir. Bu ürünler genellikle nefes alma güçlüğü ihtimalinin yaşanabileceği iş yerlerinde kullanılmaktadır. Marangoz ve benzeri iş yerlerinde el sağlığı için eldiven, kolluk ve parmaklık gibi dayanıklı malzemeler tercih sebebi olmaktadır.
İş Güvenliği Ekipmanları Ne Amaçla Kullanılır?
Çalışma hayatı sırasında kişilerin hayatını önemli ölçüde güvenli hâle getirebilecek olan ekipmanlar, genellikle tek amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Buradaki nihai amaç, tamamen çalışanların güvenliklerini sağlamaktır. Her sektörde çalışanların karşı karşıya kalabilecekleri çeşitli tehlikeli durumlar bulunmaktadır. Bu durumlarda kazalar kaçınılmaz olurken yaralanma veya ölüm gibi sonuçlarla neticelenebilmektedir. Örneğin aşınan kablolar, yüksek frekans derecesine sahip olan sesler, gaz salınımı veya yanıcı maddeler çalışanın iş hayatını tehlikeye atabilen durumlar arasında sıralanmaktadır. Buna benzer risklerde kullanılan iş güvenliği ekipmanları, kişinin olası kazalardan korunabilmesi açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.
Koruyucu giysi başta olmak üzere emniyet kemeri, gözlük, eldiven, maske ve kulaklık gibi ürünler, iş güvenliği ekipmanları arasında sayılabilmektedir. Bu ürünlerin kullanım alanları sektörden sektöre farklılık gösterebilmektedir. Örnek olarak inşaat sektöründe çalışan bir işçinin koruyucu giysi kullanması gerekirken kimyasal ile ilgili bir alanda çalışan kişinin mutlaka eldiven takması gerekmektedir.
İş Güvenliği Malzemeleri Kullanımı Zorunlu Mudur?
İş güvenliği malzemelerinin kullanımı, tercihe bağlı olarak değil zorunlu bir şekilde uygulanması gereken koşullar arasında yerini almaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki bütün iş yerlerinde kullanımı zorunlu olan malzemeler, kanunla sabit durumdadır. 2012 yılında çıkarılan bu kanunun temel amacı ise iş sağlığı ve güvenliğinin tamamen iyileştirilmesidir. Bununla birlikte işveren ve çalışanlarının sorumluluklarıyla yetkilerini düzenleyen kanun maddesi, aynı zamanda çalışma standartlarını da önemli ölçüde artırmayı amaçlamaktadır.
Güvenlik malzemelerinin temin edilmesi ve personellere gerekli eğitimlerin verilmesinin yanı sıra aynı kanun maddesinde A Sınıfı Güvenlik Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurulması da gerekmektedir. Titizlikle uygulanması gereken bu durumlarda çeşitli profesyonel destekler de alınabilmektedir. Çünkü bu şartların yerine getirilmesi, yalnızca malzemelerin tedariği ve uygun alımların yapılmasıyla tamamen gerçekleştirilememektedir.
Devamlı olarak düzenlenmesi gereken raporlar ve evraklar, iş güvenliği için mutlaka takibinin yapılması gerektiği durumlar arasında yer almaktadır. Yasada açıkça ifade edilen güvenlik malzemelerinin kullanılmaması hâlinde yüklü para cezaları yaşanabilmektedir. Her malzemelerin kontrol periyotları, standart süre belirtilmemesi durumunda en az 1 yıl olacak şekilde yapılmaktadır. Bununla birlikte periyodik kontrol kriterleri ise dünya çapında kabul gören standartlar ile birlikte gerçekleştirilmektedir.