Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Jeneratör Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

07-03-2023 09:39
Jeneratör Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Üretilen mekanik enerjinin kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan makinelerin tümü, jeneratör olarak adlandırılmaktadır. Buharlı, yanmalı, elektrik ya da su motorları bu mekanik enerjisinin üretilmesini sağlayan enerji kaynağı olarak kullanılabilmektedir. Bu sayede elektrik hattı üzerinde kesintiler meydana gelse de jeneratörlerde üretilen elektriğin kullanılması mümkün olmaktadır.

Mekanik enerji, genel olarak jeneratör rotoru olarak bilinen dönen şaft sayesinde üretilmektedir. Jeneratör modelleri ise bu enerjinin elektrik enerjisi haline getirilmesi ve yaşam alanlarında kullanılabilmesine imkan tanımaktadır. Bu açıdan jeneratörler, verimli enerji sistemleri olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde jeneratörler, özellikle evler ve sürekli üretim halinde olan işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda inşaat şantiyeleri, alışveriş merkezleri ve çağrı merkezleri gibi sektörlerde de kullanımı yaygındır. Tüm bu kullanım alanlarının haricinde, merkezden uzak olan ve hava koşulları zorlu olan yerleşim yerlerinde de hayatı kolaylaştıran makinelerin başında yer almaktadır. Bu sayede elektrik kesintileri oluşsa dahi, elektronik sistemlerin çalışmaları sürdürülebilmektedir.

Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?

Jeneratörler, çalışma prensipleri ve diğer özelliklerine bağlı olarak farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedir. Günümüzde en sık kullanılan jeneratör çeşitlerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

      Dizel jeneratörler,

      Propan gazlı jeneratörler,

      Benzinli jeneratörler,

      Biyo-dizel jeneratörler,

      Doğalgazlı  jeneratörler,

      Emülsifiye dizel jeneratörler,

      Hidrojen jeneratörleridir.

Ev için jeneratör arayışında olan kişiler, genel olarak benzinli modelleri tercih etmektedir. Aynı zamanda çevirici, yedek ve portatif jeneratör modelleri de bulunmaktadır.

Jeneratör Ortalama Kaç Saat Çalışır?

Jeneratör çalışma süresi, birçok farklı etmene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu etmenlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

      Motor gücü,

      Mekanik enerjinin üretim kaynağı,

      Tercih edilen jeneratör çeşidi,

      Üretici marka ve ürün modeli,

      Jeneratörün sabit ya da portatif olması,

      İhtiyaç duyulan ve kullanılan güç miktarı,

      Jeneratöre yeterli hava sirkülasyonunun sağlanıp sağlanmaması,

      Jeneratörün yerleştirildiği alan ve özellikleridir.

Sabit modeller, portatif modellere kıyasla çok daha dayanıklı jeneratörler olarak bilinmektedir. Portatif jeneratörler, genel olarak her 5 saatte 1 kez ve 60 dakika süreyle durdurulmadığı takdirde motor arızalarına neden olabilmektedir. Aynı zamanda jeneratör ömrünü uzatmak için her 200 saatlik çalışma sonrasında bakım yapılması da tavsiye edilmektedir.

Ev İçin Ne Kadarlık Jeneratör Lazım?

Ev için jeneratör kullanmak isteyen kişiler, birçok farklı kritere bağlı olarak enerji ihtiyaçlarını belirlemelidir. Bu kapsamda ilk olarak jeneratörün temel enerji kaynağı mı yoksa destek ürünü olarak mı kullanılacağı belirlenmelidir. Ardından günlük tüketilen enerji miktarının hesaplanması gerekmektedir.

Günlük enerji tüketim miktarını hesaplamak için elektrik faturalarından yardım alınabilmektedir. Aylık tüketim miktarının otuza bölünmesi ile birlikte, günlük olarak kullanılan yaklaşık miktar kolayca hesaplanabilmektedir. Jeneratör seçimi yaparken bu miktarda enerji üretme kapasitesine sahip olan model ve çeşitler tercih edilmelidir. Aksi halde jeneratör, kişilerin ihtiyaçlarını karşılamayacaktır.

Evlerde jeneratör kullanmak isteyen kişiler, ihtiyaç duyulandan çok fazla üretim yapan modelleri tercih etmekten kaçınmalıdır. Çünkü jeneratör modelleri, kapasitesinden %30 daha az verimle uzun süre çalışmaları durumunda işlevlerini kaybedebilmektedir. Bu durum sonucunda ise ciddi maliyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Jeneratör Ne Kadar Sürede Devreye Girer?

Yedek enerji kaynağı olarak kullanılan jeneratörler, şebeke elektriği kesildikten birkaç saniye sonrasında çalışmaya ve bağlı olan cihazlara elektrik dağıtmaya başlamaktadır. Bu işlem, otomatik transfer anahtarı sayesinde gerçekleştirilmektedir. Çünkü bu anahtar, kesinti algılandıktan hemen sonrasında jeneratörün otomatik olarak devreye girmesini sağlayan parçadır. Jeneratörlerin devreye girme sürelerini net bir şekilde öğrenmek içinse öncelikle marka ve model tercihlerinin yapılması gerekmektedir. Bu sayede en doğru rakamlara erişilmesi mümkün hale gelmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.