Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kaç Çeşit Tornavida Vardır?

02-03-2023 10:53
Kaç Çeşit Tornavida Vardır?

Vidaların sıkılması ya da sökülmesi amacıyla vida başlıklarında bulunan kertiğe uyum sağlayacak şekilde tasarlanan el aletlerinin tümü, tornavida olarak adlandırılmaktadır. Uç kısmı dayanıklı metallerden üretilen bu aletlerin sap kısmı ise genel olarak plastikten yapılmaktadır. Bu sayede vidalama işlemi sırasında daha rahat bir tutuşun sağlanması mümkün olmaktadır.

Tornavida çeşitleri, aletlerin kullanım amaçlarına ve uç kısımlarındaki şekle bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu kapsamda tüm çeşitleri kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

      Düz ve yıldız tornavidalar,

      Mıknatıslı tornavidalar,

      Değiştirilebilir uçlu tornavidalar,

      Sabit uçlu tornavidalar,

      Elektrikli ya da akülü tornavidalar,

      Manuel tornavidalar,

      Torx tornavidalar,

      Kontrol kalemleridir.

Tornavida çeşitleri, üretici firmalar tarafından kullanılan vida çeşitlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle her modelin kullanım alanı birbirlerinden farklıdır. Vida kertiklerine ve yuvalarına zarar vermemek için dikkat edilmesi gereken en temel nokta ise doğru tornavida çeşidinin seçilmesidir. Bu nedenle uygun aletin olmadığı durumlarda vidaların zorlanmaması büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü vidaların yalama olması durumunda doğru tornavida ile dahi sökülmesi mümkün olmayacaktır.

En Çok Kullanılan Tornavida Çeşitleri Nelerdir?

Günümüz teknolojisinin ilerlemesi ve montaj işlemlerinin sağlamlaştırılabilmesi adına farklı vida çeşitlerinin yaygın olarak kullanılması ile birlikte, tornavida çeşitlerinin sayısı da hızlı bir artış göstermiştir. Bu seçenekler arasında en çok kullanılan tornavida çeşitlerinin ise kısaca şu şekilde açıklanması mümkündür:

      Yıldız Tornavida: Vida başlığı yıldız şeklinde olan ürünlerin sökülmesi ve takılması amacıyla kullanılan ürünlerdir. 4, 6 ve 8 köşeli olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ancak günlük yaşamda en sık kullanılan türü, 4 köşeli olan modellerdir.

      Düz Tornavida: Vida yuvasında tek bir çizginin bulunması durumunda kullanılması gereken aletlerdir. Uç kısımları yassı ve düz olan tornavida modelleridir.

      Torx Tornavida: Genellikle teknolojik ürünlerin vidaları üzerinde kullanıldığı için, elektrikçi ya da elektronikçi tornavidası olarak da bilinmektedir. 6 köşeli yıldız şeklinde olan özel vidalarda kullanılmak üzere tasarlanmış ürünlerdir. Bu vidaların üretici firması Torx adlı şirket olduğu için, tornavidalara da torx tornavida adı verilmiştir.

      Manyetik Tornavida: Uç kısmında güçlü bir mıknatısın yer aldığı tornavida çeşitleridir. Bu sayede ulaşılması güç alanlarda dahi vidanın sabit tutulması ve yuvasına oturtulduktan sonrasında sıkılması mümkün olmaktadır.

      Kontrol Kalemi: Şekil olarak kaleme benzeyen ve elektrik akımının olup olmadığını kontrol etmek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Tornavida şeklinde tasarlanan uç kısmı devreye değdirildiği zaman arka kısmında ışık yanması, devrede elektrik akımının olduğun göstermektedir. Bu sayede elektrik tesisatı işleri yapılırken hem güvenliğin sağlanması hem de vidalama işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmektedir.

Tornavida çeşitleri, aynı zamanda çalışma prensiplerine bağlı olarak da kategorize edilebilmektedir. Bu kapsamda elektrikli, şarjlı/ akülü ya da manuel tornavida çeşitleri de bulunmaktadır. Günümüzde akülü tornavida çeşitleri ise her geçen gün daha popüler hale gelmektedir.

Yıldız Tornavida Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Yıldız tornavida, başlık kertiği 4 ve üzeri sayıda köşeden oluşan vidaların sökülmesi ya da takılması amacıyla kullanılan aletlerdir. Günümüzde birçok montaj işlemi sırasında 4 köşeli yıldız uçlu vidalar kullanılmaktadır. Bu nedenle yıldız tornavida, günlük yaşamda en sık kullanılan tornavida modelleri arasında yer almaktadır.

Düz Tornavida Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Düz tornavida, uç kısmı düz ve yassı şekilde tasarlanan el aletleridir. Başlık kertiği düz bir çizgi halinde olan vidaların sıkılması ya da sökülmesi için kullanılması uygun olan ürünlerdir. Düz başlıklı vidaların kullanımı hayli yaygın olduğu için, her zaman en sık kullanılan tornavida çeşitlerinin başında yer almaktadır.

Düz Tornavida ile Yıldız Tornavida Arasındaki Farklar Nelerdir?

Düz tornavidalar, yassı bir uca sahip olan ürünlerdir. Aynı zamanda vida yuvasına oturan kısım tamamen düz bir çizgi formundadır. Yıldız tornavidalar ise daha silindirik bir tasarıma sahip aletlerdir. Vida başlığına oturan kısım ise 4, 6 ya da 8 köşeye sahiptir. Ürün tasarımı ve özelliklerine dair diğer özellikler ise hayli benzerdir. Bu nedenle düz ve yıldız tornavida arasındaki temel farkın kullanım alanı olduğunu söylemek mümkündür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.