Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kurbağacık - İngiliz Anahtarı Nedir? Ne İşe Yarar?

02-03-2023 10:33
Kurbağacık - İngiliz Anahtarı Nedir? Ne İşe Yarar?

Tamir ve tadilat işlemleri sırasında sıklıkla kullanılan İngiliz anahtarı, İngiltere vatandaşı olan bir mühendis tarafından tasarlanmış ve adını buradan almıştır. Özellikle cıvatalar ve borulara yapılması gereken müdahalelerin pratik hale getirilmesinde etkili olan bu el aleti, yörelere bağlı olarak farklı şekillerde adlandırılmaktadır. Bu durum nedeniyle ilk kez duyan kişiler “kurbağacık nedir?” sorusunun yanıtını konusunda kararsız kalsalar da aslında halk arasında İngiliz anahtarına verilen bir diğer isimdir.

İngiliz anahtar modellerinin en büyük avantajı, ayarlanabilir ağız yapısına sahip olmasıdır. Bu sayede her parça için ayrı ayrı aletlerin kullanılması yerine, tek bir alet ile tüm süreçlerin tamamlanması mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle hem ev tipi hem de endüstriyel kullanım alanlarında demirbaş konumunda bulunan el aletlerinin arasında yer almaktadır.

İngiliz Anahtarı Hangi Durumlar Tercih Edilir?

Kurbağacık anahtar olarak da bilinen İngiliz anahtarı kullanım alanları oldukça geniştir. Ancak en yaygın kullanımı cıvata ve boruların sıkılması, gevşetilmesi, kavranması ya da sabitlenmesi gibi durumlar olarak öne çıkmaktadır. Ayarlanabilir ağız kısmı, her boyut ve ölçüdeki parçaya kolayca işlem yapılmasına olanak tanımaktadır.

İngiliz anahtarları, diğer tüm el aletlerinde olduğu gibi yüksek kas gücü isteyen işlemlerin daha kolay ve pratik şekilde tamamlanmasına imkan tanımaktadır. Aynı zamanda vakit tasarrufunun sağlanması açısından da oldukça önemli bir yardımcıdır. Bu nedenle tesisat döşenmesi ya da onarılması gibi uzun süreli işlemlerin kolayca tamamlanabilmesi için de sıkça tercih edilen el aletleri arasında yer almaktadır.

İngiliz anahtar modelleri, farklı çeşit ve boyutlarda tasarlanan el aletleridir. Bu sayede gündelik ev tadilatı işlemlerinin yanı sıra endüstriyel sektörlerde de kullanılması mümkündür. Aynı zamanda tesisat hizmetleri sağlayan firmalar tarafından da en sık kullanılan el aletleri arasında bulunmaktadır.

Doğru Şekilde Kurbağacık Anahtarı Kullanımı Nasıldır?

İngiliz anahtarı olarak da adlandırılan kurbağacık anahtarı tasarımında, ayarlanabilir özellikte iki tırnak bulunmaktadır. Anahtarın orta bölümünde ise vidaya benzer bir parça yer almaktadır. Ayarlanabilir tırnakların biri hareketli, diğeri ise sabittir. Hareket kabiliyeti bulunan tırnağın kullanılabilmesi içinse ilk olarak orta kısımdaki vidanın döndürülmesi gerekmektedir.

Hareketli tırnak, sabit tırnak parçasına oranla daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Ayarlanabilir kurbağacık anahtarlarının sabit tırnakları ise 15 derece kadar açıyla hareketli tırnağa doğru konumlanmaktadır. Bu sayede motorlu taşıtlar, bisiklet aksamları ve su tesisatı gibi alanlar üzerinde tamir ve tadilat işlemlerinin yapılması mümkün hale gelmektedir.

Mekanik tamir ve tadilat uygulamalarının etkili şekilde yapılabilmesi için mutlaka cırcırlı İngiliz anahtarları kullanılmalıdır. Bu aletlerin kullanılabilmesi için öncelikle anahtarda bulunan vida mekanizmasının çevrilmesi ve uygun ağız ayarının yapılması gerekmektedir. Ardından işlem yapılacak olan parçanın tutulması ve çevrilerek sıkılması ya da gevşetilmesi mümkün olmaktadır.

İngiliz anahtarları standart olarak saat yönüne doğru çevrildikleri zaman parçaların sıkılmasını sağlamaktadır. Saat yönünün tersine doğru çevrildiğinde ise sökme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Ancak parçalara zarar verilmemesi adına uygun ebatlarda anahtar seçiminin yapılması büyük bir önem taşımaktadır.

Hangi Boyutlarda İngiliz Anahtarları Bulunmaktadır?

İngiliz anahtarları, uygulama alanı ve özelliklerine bağlı olarak farklı boyut ve ölçülerde üretilmektedir. Boyutlar ise çene ve dil açıkları arasındaki mesafenin inç ve milimetre cinsinden ölçüsünü göstermektedir. Bu kapsamda İngiliz anahtarı ölçüleri; 4, 6, 8, 10, 12, 15, 18 ve 24 inç olarak çeşitlilik göstermektedir. Bu ölçüler aynı zamanda 13, 19, 27, 30, 33, 43, 54 ve 62 milimetreye karşılık gelmektedir. Ancak ağız kısmı ayarlanabilir özellikte aletler oldukları için daha küçük ölçülerdeki malzemeler üzerinde de kullanılması mümkün olmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.