Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Matkap Nedir? Temel Özellikleri

28-01-2023 09:58
Matkap Nedir? Temel Özellikleri

Matkaplar, MÖ 2500 senelerinden itibaren çeşitli delme işlemlerinin daha kolay hale getirilmesi amacıyla kullanılan el aletleridir. Geçmiş dönemlerde matkaplar, sivri bir ucun kurma kolu ile hareket etmesi prensibi ile çalıştırılmıştır. Günümüz teknolojisinde ise elektrikli ve akülü olmak olmak üzere oldukça pratik matkap çeşitleri yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Matkaplar, kullanım alanları ve amaçlarına bağlı olarak temelde 3 gruba ayrılmaktadır. Bu kapsamda matkap çeşitleri kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir:

       Darbesiz Matkaplar: Delme işlemleri sırasında darbe uygulamayan, standart matkap modelleridir. Motor gücünün yüksek olması halinde her türlü sert ve zorlu yüzey üzerinde delik açılmasına olanak tanımaktadır. Aynı zamanda vidalama işlemleri için de ideal ürünlerdir.

       Darbeli Matkaplar: Delme işlemleri yapılırken matkap, yüzey üzerine belirli periyotlarla darbe uygulaması yapmaktadır. Bu sayede delme işlemleri çok daha kolay bir hale gelmektedir. Ancak vida yüzeyinde bulunan yuvaların deforme olmasına neden olacağı için vidalama işlemleri için uygun ürünler değildir.

       Kırıcı/ Delici Matkaplar: Delme işleminin yanı sıra uygulanan darbe gücü ile seramiklerin ve diğer yüzeylerin kırılmasını sağlayan matkap modelleridir. Gündelik hayatın aksine yapı ve tadilat sektöründe sık kullanılan ürünlerdir.

Matkap özellikleri, tercih edilen marka ve modellere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bazı matkaplarda darbeli ve darbesiz özelliklerinin her ikisi birden bulunabilmektedir.

Matkap Kullanım Alanları

Matkaplar; ahşap, maden, duvar, çelik, beton, mermer ve tuğla gibi çok sayıda yüzey üzerinde kullanılabilen el aletleridir. Aynı zamanda doğal taşlar ya da deniz kabukları gibi hassas ve küçük yüzeyler üzerinde de delik açılmasına imkan tanımaktadır. Bu nedenle matkap kullanım alanları, ürün özelliklerine bağlı olarak oldukça kapsamlı bir yelpaze üzerinde dağılım göstermektedir.

Matkapların kullanım alanları, günlük yaşamdan endüstriyel sanayilere kadar uzanmaktadır. Özellikle yapı ve tadilat işleri için vazgeçilmez el aletleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda darbesiz matkaplar, mobilya sektöründe vidalama işlemlerinin tamamlanabilmesi adına sıklıkla kullanılmaktadır.

Matkap Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Matkap seçimi, delik delme işlemlerinin sağlıklı ve güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi adına en önemli kriterlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle matkap seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı temel detaylar bulunmaktadır. Bu detayların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

       Kullanım alanları ve amacına uygun olan matkap çeşitlerinin belirlenmesi,

       Uygulanacak işlemler için uygun olan ve matkap gücünü temsil eden Watt/ Volt değerinin öğrenilmesi,

       Matkap ucunu tutmaktan sorumlu olan ve anahtarlı/ anahtarsız seçenekleri bulunan mandren tipinin seçilmesi,

       Şarj ömrünün işlemlere uygun olması için amper değerinin belirlenmesi,

       Matkabın döndürme gücünü simgeleyen uygun tork gücünün seçilmesi,

       Yapılacak işlemlere uygun olan devir sayısının öğrenilmesi,

       Matkap hakimiyetinin sağlanabilmesi için ergonomik bir tutuşa sahip modellerin tercih edilmesidir.

Matkap seçimi yaparken kararsız kalan kullanıcılar, mutlaka yetkili satıcılar ile irtibat kurmalı ve gerekli soruları yöneltmelidir. Aksi halde işlevsel bir ürün tercihinin yapılması mümkün olmayacaktır.

Matkap Bakımı Nasıl Yapılır?

Matkap bakımı yapmak, ürün ömrünü doğrudan uzatan etmenlerin başında yer almaktadır. Ancak günümüzde birçok model, evde bakım yapılmasına ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu kapsamda gres yağı kullanımı sayesinde dışarıdan yağlama yapılmasına ihtiyaç kalmaması ve kömürlerin uzun seneler boyunca sorunsuz şekilde işlevlerini koruması gibi durumlar örnek gösterilebilmektedir.

Matkaplara evde bakım yapmak yerine özenli kullanarak ömürlerinin uzatılması gerekmektedir. Kabloların çok sıkı sarılmaması, akü tamamen boşalmadan yeniden şarj edilmesi, matkapların soğutulmadan kullanılması ve ürünün bilinçsiz şekilde sökülmesi gibi durumlardan kaçınılması gerekmektedir. Bakım ihtiyacı duyulması halinde ise üretici firma tarafından yetkilendirilmiş firmalara başvurulması tavsiye edilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.