Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Pas Sökücü Nedir? Nasıl Kullanılır?

02-03-2023 10:26
Pas Sökücü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Demirlerin nem ya da oksijen ile uzun süre temas etmesi sonucunda, pas adı verilen oksitlenme sorunun ortaya çıkması tamamen normal bir süreçtir. Ancak paslanma sorunu, metalden üretilen aksam ve parçaların işlevlerini yitirmelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle kullanıcılar, paslardan kurtulma yolları ve yöntemleri hakkında çeşitli araştırmalar yapmaktadır.

Pas sökücü kullanımı, oksitlenme görülen tüm metal yüzeylerde uygundur. Günümüzde en sık kullanılan pas sökücü çeşitleri ise sprey formda olan ürünlerdir. Bu ürünlerin kullanımı öncesinde sırasında yapılması gereken ilk şey, tercih edilen ürüne ait kullanım önerileri ve uyarılarının dikkatli şekilde okunmasıdır. Bu sayede pas sökücü bekleme süresi ve kullanım miktarı gibi konularda detaylı bilgi sahibi olunması mümkün hale gelmektedir.

Pas sökücü spreyler, genel olarak ürünlerin üzerine sıkılır ve penetrasyon adı verilen sızma işlemi tamamlanana kadar 15 ila 20 dakika kadar bekletilmektedir. Daha sonrasında ise pasın çözünme miktarına bağlı olarak işlem tekrarlanabilmektedir. Ancak bu işlem sırasında paslanan malzemelerin çevrilmesi ve her açıdan eşit şekilde pas çözücüye maruz bırakılması gerekmektedir.

Pas Sökücü Sprey Ne Gibi Yerlerde Kullanılabilir?

Pas sökücü spreyler, birçok farklı yüzey üzerinde ve amaçla kullanılabilen etkili ürünlerdir. Uygulama sırasında oksitlenme sorununun oluştuğu bölgeye doğrudan uygulama yapılmalıdır. Çözünme işlemi için gereken bekleme süresi sonunda ise malzemelerin tekrardan kullanılması mümkün hale gelmektedir. Pas sökücü spreylerin en sık kullanıldığı alanların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

      Sıkışan cıvataların sökülebilmesi,

      Tutukluk sorunu görülen kapı kilitlerinin tekrardan kullanılabilir hale getirilmesi,

      Demir sürgülerin kolayca hareket ettirilmesi,

      Zincirlerin fonksiyonlarını ve kullanım ömürlerinin korunabilmesi,

      Kapı gıcırdaması sorunlarının giderilmesi,

      Sandalye ve masa ayağı gibi metal yüzeylerdeki pas tabakasının temizlenmesi,

      Sıkışan fermuarların açılabilmesi,

      Deri ürünler için yapılan bakım işlemlerinin desteklenmesi,

      Elektrikli ev aletleri ve makinelerde oluşan pasların temizlenmesi,

      Kesici aletlerde oluşan körelme sorunlarının giderilmesi,

      Yapıştırıcı kalıntıları ve gres yağı gibi kirlerin temizlenmesi,

      Zor açılan dolap kilitlerinin kullanılabilir hale getirilmesi,

      Pas nedeniyle sıkışan somun, valf ve vidaların yeniden fonksiyonel hale getirilmesi,

      Motorlu araç ve bisiklet askamlarının pastan arındırılmasıdır.

Pas sökücü spreyler, oksitlenme sorunu görülen tüm metal yüzeyler üzerinde kullanılabilmektedir. Bu sayede pas nedeniyle oluşan işlev kayıplarının yeniden kazandırılması mümkün hale gelmektedir.

Pas Sökücü Ne Kadar Bekletilmelidir?

Pas sökücü spreylerin bekleme süreleri, marka ve ürün özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Uygulama sırasında doğrudan paslı bölgenin üzerine uygulanan spreyler, yaklaşık olarak 10 ila 20 dakika kadar bekletilmelidir. Bu süre zarfı içerisinde pas, çözülmeye ve süzülmeye başlayacaktır.

Bekleme süresi dolduktan sonrasında hala pas sorunu görülen bölgeler olması durumunda işlemin tekrarlanması gerekmektedir. Uygulama, yüzey üzerindeki tüm paslar tamamen temizlenene kadar tekrar edilmelidir. Aynı zamanda uygulama sırasında silindir şekildeki metal yüzeylerin döndürülmesi ve her açıdan sprey püskürtülmesi gerekmektedir.

Pas Sökücü Sprey Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pas sökücü spreyler, yüzeylerin pastan arındırılması açısından oldukça etkili ürünlerdir. Ancak en yüksek verimin sağlanabilmesi adına pas sökücü sprey almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detayların en önemlisi ise doğru ürün seçiminin yapılabilmesidir.

Pas sökücü spreyler, kullanım alanlarına bağlı olarak çok sayıda çeşide sahiptir. Bu çeşitler ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

      Konsantre pas sökücüler,

      Alkali bazlı pas sökücüler,

      Asit bazlı pas sökücüler,

      Jant kullanımı için pas sökücüler,

      Egzoz pas sökücüleri,

      Oto pas sökücüleri,

      Radyatör pas sökücüleri,

      Doğal içerikli pas sökücüleri,

      İnşaat demirleri için pas sökücüler,

      Zincir pas sökücüleri,

      Fayans pas sökücüleri,

      Genel amaçlı pas sökücüler,

      Çok amaçlı pas sökücülerdir.

Pas sökücü sprey seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise ürün miktarıdır. Geniş kullanım alanları için gramajı daha yüksek olan, güvenilir ve etkili ürünlerin tercih edilmesi gerekmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.