Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

04-10-2022 14:18
Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

Ev veya ofislerin, dekorasyon anlamında geçirdiği köklü değişikliklerin temelinde yer alan boyama işlemi, kendi içerisinde çeşitli kısımlara ayrılmaktadır. Bu kısımlardan biri de tavan boyası safhasıdır. Ortamın hâkim olduğu atmosfer üzerinde oldukça etkili olduğu bilinen tavan boyaları, evin veya ofisin genel olarak cazibe yaratılabilecek kısımlarındandır. Bu nedenle işlemler sırasında oldukça dikkatli olunması ve tavsiye niteliğindeki ipuçlarının göz ardı edilmemesi önerilmektedir.

Duvar boyamasına göre daha çok çaba isteyen tavan boyama işleminde rulo seçimi ve kullanılacak olan boya miktarı gibi kritik seçim aşamalarıyla karşılaşılabilmektedir. Gerekli ürünlerin tedarik edilmesinden sonra boya yapılacak alanın uygun koşullarla donatılması gerekmektedir. Boyama sürecinde eksik veya hatalı ürün seçimi, uygulanacak alanın tüm atmosferini bozacağı gibi maddi açıdan da çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bundan ötürü “Tavan boyası nasıl yapılır” cevabını aldıktan sonra süreç büyük bir titizlikle yürütülmeli ve verilen tavsiyeler çerçevesinden çıkmadan işlem tamamlanmalıdır.

Tavan Boyası Kaç Kat Atılır?

Tavan boyama sırasında kaç kat boya atılacağına dair belirli bir kural yoktur. Bu durumda tamamen mevcut tavanda istenilen rengin belirgin bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayana dek kat çıkılabilmektedir. Yüzeyin tamamen kapatılıp, arzu edilen rengin hâkim olması bazı tavanlarda ikinci katta oluşurken bazen üç veya dört kat gereksinimi duyulabilmektedir. Kısaca tavan boyası, o anki koşulların elverdiği ölçüde atılabilmektedir. Özellikle önceki boya, yeni seçilen rengin belirgin olmasını engelliyor ise bu tip durumlarda daha fazla kat çıkılması gerekebilmektedir.

Tavan boyası kat şeklinde çıkılırken aşırıya kaçılmaması, uygun görülen miktarda bırakılması önemli bir husustur. Örneğin iki kat atılan tavanda arzu edilen renk belirgin bir şekilde ortaya çıkmış ise üçüncü katı atmak gereksiz olarak nitelendirilmektedir. Uygulama sırasında, yaygın olan görüşler doğrultusunda edinilen bilgilere göre işlemin en az iki kat atılması icap etmektedir.

Tavan Boyası Kaç Saatte Kurur?

Tavana yapılan boya uygulamasından sonra belirli bir süre beklenmesi ve bu süreçte hiçbir şekilde yüzey ile temas edilmemesi gerekmektedir. Tavan boyama işleminden sonraki kuruma süreleri, yüzeye uygulanan kata göre değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra boyanın yapıldığı tarihteki mevcut iklim koşulları da kuruma süreleri üzerinde etkili olarak değişkenlik yaratabilmektedir. Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.

Tavanın boyandığı dönem eğer kış aylarına denk geliyor ise bekleme süreleri daha da uzayabilmektedir. Bu durumlarda bekleme süreleri yaklaşık iki katına çıkabilmektedir. Örnek verilecek olursa sonbahar ve kış aylarında boyama yapıldıktan sonra tavanın kuruma süresi yaklaşık olarak 4 ile 5 saat aralığında değişmektedir. Yine sıcak mevsimlerde olduğu gibi soğuk aylarda da ilk katın kuruması için beklenen süreler, her kat çıkışında aynı oranda uygulanmalıdır.

Tavan Boyası Yapmadan Önce Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

Tavan boyası işlemine geçmeden önce mutlaka bir hazırlık sürecinden geçilmelidir. Tavan boya modelleri arasından seçim yaptıktan sonra işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için uygun ekipmanların ve boyaların tedarik edilmesi gerekmektedir. Tavanların boyanması sırasında kısa fırçalardan ziyade teleskobik saplı rulolar tercih edilmelidir. Tümseklik veya kabarcık oluşumuna izin vermeyen bu rulolara ek olarak merdiven, astar, duvar fırçası ve spatula gibi malzemeler eksiksiz bir şekilde hazır hâle getirilmelidir.

İşleme geçmeden önce tavana uygulanacak olan boyaların zemine damlama ihtimaline karşı yere mutlaka plastik branda veya benzer ürünler serilmelidir. Eğer boya yapılacak alanda eşyalar var ise üst kısımları bu ürünlerle örtülmelidir. Duvarın tavanla birleştiği kısımların maskeleme bantlarıyla örtülmesi de es geçilmemesi gereken detaylar arasında sayılabilmektedir. Ortam tamamen boyama işlemine uygun hâle getirildikten sonra boya ve rulo hazırlama safhasına güvenli bir şekilde geçilebilmektedir.

Kullanılacak olan boyanın üzerindeki talimatlar doğrultusunda ilerleyerek seyreltme işlemleri büyük bir titizlikle yapılmalıdır. Rulonun, kullanmadan önce mutlaka hafif sıcak su ile yıkanması da tavsiye edilen küçük detaylar arasındadır. Boyanın ruloya tamamen bulaşması için, yıkama işleminden sonra temiz bir bez ile kurularak nemli olması sağlanmalıdır. Bu işlemlerden sonra tavan boyama uygulamasına güvenli bir şekilde geçilebilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.